Scientists do not yet thoroughly understand just how the body of an individual becomes sensitive to a substance that is harmless or even wholesome for the average person. Milk, wheat, and egg, for example, rank among the most healthful and widely used foods. Yet these foods can cause persons sensitive to them to suffer greatly. At first, the body of the individual is not harmed by coming into contact with the substance. After a varying interval of time, usually longer than a few weeks, the body ...

Phạm Văn Bắc | Chat Online
07/09 17:55:57 (Tiếng Anh - Lớp 12)
4 lượt xem

Scientists do not yet thoroughly understand just how the body of an individual becomes sensitive to a substance that is harmless or even wholesome for the average person. Milk, wheat, and egg, for example, rank among the most healthful and widely used foods. Yet these foods can cause persons sensitive to them to suffer greatly. At first, the body of the individual is not harmed by coming into contact with the substance. After a varying interval of time, usually longer than a few weeks, the body becomes sensitive to it, and an allergy has begun to develop. Sometimes it's hard to figure out if you have a food allergy, since it can show up in so many different ways.

Your symptoms could be caused by many other problems. You may have rashes, hives, joint pains mimicking arthritis, headaches, irritability, or depression. The most common food allergies are to milk, eggs, seafood, wheat, nuts, seeds, chocolate, oranges, and tomatoes. Many of these allergies will not develop if these foods are not fed to an infant until her or his intestines mature at around seven months. Breast milk also tends to be protective. Migraines can be set off by foods containing tyramine, phenethylamine, monosodium glutamate, or sodium nitrate. Common foods which contain these are chocolate, aged cheeses, sour cream, red wine, pickled herring, chicken livers, avocados, ripe bananas, cured meats, many Oriental and prepared foods (read the labels!).

Some people have been successful in treating their migraines with supplements of B-vitamins, particularly B6 and niacin. Children who are hyperactive may benefit from eliminating food additives, especially colorings, and foods high in salicylates from their diets. A few of these are almonds, green peppers, peaches, tea, and grapes. This is the diet made popular by Benjamin Feingold, who has written the book “Why Your Child is Hyperactive”. Other researchers have had mixed results when testing whether the diet is effective.

Dịch bài đọc:

Các nhà khoa học vẫn chưa hiểu thấu đáo về cách cơ thể của một người trở nên nhạy cảm với một chất vô hại hoặc thậm chí lành mạnh đối với người bình thường. Ví dụ, sữa, lúa mì và trứng được xếp hạng trong số những thực phẩm tốt cho sức khỏe và được sử dụng rộng rãi nhất. Tuy nhiên, những thực phẩm này có thể khiến những người nhạy cảm với chúng phải chịu đựng rất nhiều. Lúc đầu, cơ thể của cá nhân không bị tổn hại khi tiếp xúc với chất này. Sau một khoảng thời gian khác nhau, thường dài hơn vài tuần, cơ thể trở nên nhạy cảm với nó và dị ứng bắt đầu phát triển. Đôi khi thật khó để biết liệu bạn có bị dị ứng thực phẩm hay không, vì nó có thể biểu hiện theo nhiều cách khác nhau.

Các triệu chứng của bạn có thể do nhiều vấn đề khác gây ra. Bạn có thể bị phát ban, nổi mề đay, đau khớp giống như viêm khớp, đau đầu, khó chịu hoặc trầm cảm. Các dị ứng thực phẩm phổ biến nhất là sữa, trứng, hải sản, lúa mì, quả hạch, hạt, sô cô la, cam và cà chua. Nhiều loại dị ứng trong số này sẽ không phát triển nếu trẻ sơ sinh không được cho ăn những thực phẩm này cho đến khi ruột của trẻ trưởng thành vào khoảng bảy tháng. Sữa mẹ cũng có xu hướng có tính chất bảo vệ. Chứng đau nửa đầu có thể được gây ra bởi thực phẩm có chứa tyramine, phenathylamine, bột ngọt hoặc natri nitrat. Các loại thực phẩm phổ biến có chứa những chất này là sô cô la, pho mát lâu năm, kem chua, rượu vang đỏ, cá trích ngâm, gan gà, bơ, chuối chín, thịt ướp muối, nhiều loại thực phẩm phương Đông và chế biến sẵn (hãy đọc nhãn!).

Một số người đã thành công trong việc điều trị chứng đau nửa đầu bằng cách bổ sung vitamin B, đặc biệt là B6 và niacin. Trẻ em hiếu động có thể được hưởng lợi từ việc loại bỏ các chất phụ gia thực phẩm, đặc biệt là chất tạo màu và thực phẩm chứa nhiều salicylat khỏi chế độ ăn của chúng. Một số trong số này là hạnh nhân, ớt xanh, đào, trà, nho. Đây là chế độ ăn kiêng được phổ biến bởi Benjamin Feingold, người đã viết cuốn sách “Tại sao con bạn hiếu động”. Các nhà nghiên cứu khác đã có kết quả khác nhau khi kiểm tra xem chế độ ăn kiêng có hiệu quả hay không.

The topic of this passage is ______.

Vui lòng chờ trong giây lát!
Lựa chọn một trả lời để xem Đáp án chính xác Báo sai đáp án hoặc câu hỏi
Số lượng đã trả lời:
A. reactions to foods
0 %
0 phiếu
B. food and nutrition
0 %
0 phiếu
C. infants and allergies
0 %
0 phiếu
D. a good diet
0 %
0 phiếu
Tổng cộng:
0 trả lời
Bình luận (0)
Chưa có bình luận nào, bạn có thể gửi ý kiến bình luận tại đây:
Gửi bình luận của bạn tại đây (*):
(Thông tin Email/ĐT sẽ không hiển thị phía người dùng)
*Nhấp vào đây để nhận mã Nhấp vào đây để nhận mã

Trắc nghiệm liên quan

Trắc nghiệm mới nhất