Sour meatball is a specialty of Lai Vung, Dong Thap. From outside to inside we will see spring rolls are bright red, wrapped in banana leaves and served as dishes in the party or family meal simple. In addition, this dish is also very suitable to eat, hybrid because of the sweet and sour spicy taste.
The processing is quite rich, depending on the secret of each family. Lean meat filter out tendon, fat, thinly sliced into the mortar, add sugar, salt just enough and puree. Finished for pork skin (scab), listen to the mix, do not forget to sprinkle some pepper and thin slices of garlic. Finally, the nem is wrapped in a leaf of gut or young leaves, wrapped in a layer of banana leaves.
Sour meatball Lai Vung is red, not eat, see the crave. When tasted, the taste is sour, spicy, salty, sweet, add the crunchiness of the thirst increases the unique taste when enjoying. So there is a verse:
"Lai Vung is strange land
Sour meatbal that sweet, fragrant that drunk ... "
Dịch
Nem Lai Vung là thứ nem chua làm tại huyện Lai Vung, Đồng Tháp. Nhìn từ ngoài vào trong ta sẽ thấy nem có màu đỏ hồng tươi, được gói trong lá chuối và dùng làm món ăn trong những buổi tiệc hoặc trong bữa cơm gia đình giản dị. Ngoài ra món này cũng rất hợp để ăn chơi, lai rai vì vị chua ngọt cay ngon miệng.
Cách chế biến nem Lai Vung khá công phu, tùy bí quyết của từng gia đình.Thịt nạc lọc hết gân, mỡ, xắt mỏng cho vào cối, thêm đường, muối vừa đủ và xay nhuyễn. Xay xong cho da heo (bì), thính vào trộn, không quên rắc vài hạt tiêu và miếng tỏi xắt mỏng.Cuối cùng nem được gói vào lá chùm ruột hay lá vông non, bên ngoài bọc một lớp lá chuối.
Nem Lai Vung có màu đỏ hồng, chưa ăn, nhìn đã thấy thèm. Khi nếm, hương vị chua, cay, mặn, ngọt, thêm độ giòn của mấy cọng bì càng tăng vị độc đáo khi thưởng thức.Thế nên mới có câu thơ:
“Lai Vung là xứ lạ lùng
Nem chua mà ngọt, thơm lừng mà say…”